Veemajandus
Veemajandustaristu - https://arcg.is/1ziPzr2
Puurkaevud - https://arcg.is/0Gy0G1
Tuletõrjehüdrandid Püssi linnas – Skeem 1
ÜVK arendamine
Lüganuse valla ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arendamise kava aastateks 2021-2032.
Vee-ettevõte
Teenuste hinnad alates 01.06.2024
OÜ Järve Biopuhastus pakub veevarustusteenust, heitvee ärajuhtimise ja puhastamise teenust Lüganuse vallas.
E-R arveldustega seonduv info (sh iseteenindus): 33 64 689
24 h kõnekeskuse telefon: 33 44 004
Terviseameti info Soonurme küla joogivee kvaliteedi kohta
Klienditeeninduses vastatakse kõikidele Teie vee- ja kanaliteenuse tarbimist puudutavatele küsimustele, võetakse vastu avaldusi ja dokumente lepingute sõlmimiseks, uuteks liitumisteks ning samuti on kohapeal võimalik tasuda vee- ja kanalisatsiooniteenuse tarbimise eest.
Pretensioonid vee- või teenuse kvaliteedi osas palume edastada aadressil: avaldus@idavesi.ee.
Jooksev info veevarustuse häirete jms kohta on kättesaadav ettevõtte koduleheküljel: www.idavesi.ee.
Terviseamet (edaspidi amet) teostab veeseaduse § 92 lg 1 ja § 250 lg 3 alusel riiklikku järelevalvet joogivee valdkonnas ning kogub ja töötleb andmeid joogivee kvaliteedinõuetele vastavuse kohta.
Hetkel ei vasta joogivee kvaliteet Soonurme küla veevärgis sotsiaalministri 24.09.2019 määruses nr 61 „Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ja analüüsimeetodid ning tarbijale teabe esitamise nõuded1" (edaspidi määrus nr 61) sätestatud nõuetele raua ja mangaani sisalduse osas. Vastavalt Rahvatervise labori viimasele katseprotokollile on raua sisaldus joogivees 550 µg/l ja mangaan 66 µg/l. Määruse nr 61 kohaselt on raua piirsisalduseks 200 µg/l ja mangaani piirsisalduseks 50 µg/l.
Raud ja mangaan on indikaatornäitajad ja nende piirsisalduste ületamisel halvenevad tarbijate vee kasutamise tingimused ning elukvaliteet, kuid otsest ohtu tervisele ei ole.
Raud on looduslikku päritolu indikaatornäitaja. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on tervisele ohutu juua vett, milles on rauda kuni 2000 µg/l. Juba alla selle piiri raud halvendab vee organoleptilisi omadusi, eelkõige võib kaasneda ebameeldiv maitse ja hägusus, vee kollakas värvus ning pruun sete.
Mangaan on enamasti looduslikku päritolu indikaatornäitaja ja selle sisaldust reguleeritakse organoleptiliste omaduste tagamiseks. WHO juhendis on välja toodud, et tervisemõjul baseeruv kõrgeim aktsepteeritav sisaldus on 400 µg/l. Juba alla selle piiri on mangaani suurenenud sisaldus vees võimalikuks põhjuseks mustja sette tekkimisele, pesu ja valamute määrdumisele, rikub valmistatavate jookide maitset jne.
Ameti kodulehel https://www.terviseamet.ee/keskkonnatervis/vesi/joogivesi on täiendavat informatsiooni ja infomaterjale joogivee kohta. Joogivee analüüside tulemustega on võimalik tutvuda https://vtiav.sm.ee/, kus terviseohutuse infosüsteemi (VTI) kaudu vee kvaliteedi andmed avalikustatakse.
Aruanded
Rajatud puuraukude kirjeldused
Infomaterjal joogivee kohta on leitav SIIN.
Bakteriaalne reostus joogivees
Joogivee analüüside tulemustega saate tutvuda SIIN.